Liikemies
Kun Amos Anderson oli hankkinut omistukseensa maan suurimman sanomalehden Hufvudstadsbladetin ja sen kirjapainon sekä etenkin Tilgmannin ja Mercatorin kirjapainot, hänestä tuli vuodesta 1921 alkaen todellinen suurliikemies. Hän vaikutti myös politiikassa niin kansanedustajana kuin valitsijamiehenä kolmissa presidentinvaaleissa. Amoksesta kasvoi johtava liikemies ja kulttuurivaikuttaja, jonka arvonimiä olivat muun muassa johtaja, päätoimittaja, vuorineuvos sekä vuodesta 1948 lähtien Åbo Akademin kunniatohtori. Näistä viimeksi mainittu oli hänelle mieluisin. Aikaa myöten hän saavutti kiistatta johtavan aseman maan suomenruotsalaisissa piireissä ja Turun seudulla.
Amos Anderson opiskeli Turun kauppakoulussa 1896–98, minkä jälkeen hän työskenteli konttoristina vakuutusyhtiö Tritonissa Turussa
Vuonna 1902 Amos Anderson muutti Helsinkiin. Hän toimi ensin vakuutusmiehenä, mutta siirtyi pian itsenäiseksi yrittäjäksi.
Amos Anderson on hyvin toimelias. Vuonna 1905 hän ryhtyy julkaisemaan vakuutusalan Försäkrings Tidskrift -lehteä ja seuraavana vuonna talouslehteä Mercator. Vuonna hän 1907 perustaa ilmoitustoimiston Nordiska Annonsbyrån. W.G. Palmqvist, Amoksen luottoarkkitehti, piirsi Mercatorin kirjapainon 1909. Arkkitehtuurimuseo.
W.G. Palmqvist & Einar Sjöström: Yrjönkatu 27 rakennettiin 1912–13. Amos Andersonin koti sijaitsi kahdessa ylimmässä kerroksessa, toimistot taas alemmilla tasanteilla. Ensimmäisen maailmansodan aikana Amos Anderson ottaa suuria lainoja ja sijoittaa varat kiinteistöihin. Hänen omaisuutensa perustui muun muassa näihin sijoituksiin.
Amos Anderson otti Hufvudstadsbladetin omistukseensa 1921, ja ryhtyi välittömästi järjestämään lehden uuteen uskoon. Hän rakennutti Hufvudstadsbladetin talon Mannerheimintie 18 vuonna 1925. Arkkitehtina oli W.G. Palmqvist. Helsingin kaupunginmuseo.
Hufvudstadsbladetin taittajat. KSF Media.
Hufvudstadsbladetin toimitalon sisäpiha. Amos toimi Hufvudstadsbladetin toimitusjohtajana ha päätoimittajana 1921–1936.
Vanha kirkko ja Tilgmann. Anderson hankki Tilgmannin kirjapainon 1916. Yhtiöstä kehittyi Suomen suurin graafisen alan yritys ja Pohjoismaiden suurin litografinen kirjapaino. Vuonna 1921 Amos pyysi W. G. Palmqvistia suunnittelemaan tontille uuden painotalon Lönnrotinkadun puolelle. Vuonna 1936 Palmqvist laajensi Tilgmannin kirjapainoa Annankadun kulmaan.
Amos Anderson johtamassa promootiokulkuetta Åbo Akademissa 1948, jolloin hänestä tuli kunniatohtori. Amos tuki huomattavasti Åbo Akademitä, jonka hallitukseen hän kuului 1922–1958.
W.G. Palmqvist: Forumin kauppakeskus vuodelta 1952. Rakennus purettiin uuden kauppakeskuksen tieltä 1982.
Amoksella oli hienoja autoja ja oma kuljettaja. Hän oli koko elämänsä hyvin kotiseuturakas. Saapuessaan Helsingin suunnasta mantereen ja Kemiönsaaren yhdistävälle Strömman kanavalle, Amoksen kerrotaan aina juhlallisesti nostaneen hattuaan ja pyytäneen autonkuljettajaa hidastamaan vauhtia.
Amos Anderson toimi kansanedustajana Ruotsalaisen kansanpuolueen riveissä 1922–27. Lisäksi hän toimi kolmessa presidentinvaalissa valitsijamiehenä 1937, 1940 ja 1943.
Amos Andersonilla oli lähetiset suhteet maan korkeimpaan johtoon. Presidentti Urho Kekkonen onnittelee Amos Andersonia tämän 80-vuotispäivänä 3. syyskuuta 1958.
Vuonna 1940 Amos Anderson lahjoitti Tamminiemen huvilan Suomen valtiolle presidentin kesäpaikaksi. Tänään rakennuksessa toimii Tamminiemi, Presidenttien koti.