Amos Anderson rusetti kaulassa.

Amos Valentin
Anderson
1878–1961

Amos Anderson seisoo laiturilla.

Amos

Kemiöläissyntyinen Amos Anderson oli liikemies, lehtikustantaja ja taidemesenaatti. Liiketoimiensa ohella Amos oli laaja-alainen kulttuurin ystävä ja erityisen kiinnostunut keskiajasta ja katolisuudesta, vanhasta kirkkoarkkitehtuurista, musiikista, kuvataiteesta sekä teatterista. Poikamiehenä pysytellyt mesenaatti perusti 1940 Föreningen Konstsamfundet -yhdistyksen.  

Tutustu Amos Andersoniin

Katunäkymä.

Liikemies

Opiskeltuaan Turussa ja ulkomailla Anderson siirtyi 1902 Helsinkiin, missä hänestä tuli huomattava, monella alalla toimiva yrittäjä. Amos oli suurliikemies, lehtikustantaja ja taidemesenaatti. Hänen tärkeimmät yhtiönsä olivat sanomalehti Hufvudstadsbladet ja Tilgmannin sekä Mercatorin kirjapainot. Hän osallistui myös politiikkaan kansanedustajana 1920-luvulla.

Lue lisää Amoksesta liikemiehenä

Amos Anderson aurinkolasit silmillään suihkulähteen edessä.

Kulttuuri

Amos Andersonin suuria intohimon kohteita olivat teatteri, musiikki ja kuvataide. Hän viihtyi teatteriaitioissa ja konserteissa, liikkui mielellään taidepiireissä ja jakoi modernina taidemesenaattina voitoistaan avustuksia. Elinaikanaan Amos hankki n. 400 teoksen taidekokoelman, jonka kirjo ulottuu 1500–1800-luvun taiteesta aina modernismiin saakka.

Lue lisää Amoksesta ja kulttuurista

Alttari jossa palaa kynttilöitä.

Hengel­­­lisyys

Keskiajan usko, kirkkomusiikki sekä -taide ja kirkkohistoria säilyivät vahvoina vaikutteina Amos Andersonin elämän läpi. Amos toimi aloitteentekijänä useiden keskiaikaisten kirkkojen, kuten Turun tuomiokirkon, sekä Paraisten ja Kemiön keskiaikaisten kirkkojen restauroinnissa. Vuonna 1926 hänen Helsingin kotiinsa sisustettiin kappeli, jossa oli myös kamariurut. 

Lue lisää Amoksesta ja hengellisyydestä