Koti

Rakennus
19131961

Amos Anderson rakennutti itselleen komean viisikerroksisen talon osoitteessa Yrjönkatu 27 vuosina 1912–13. Myöhäisjugendia edustavan rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit W.G. Palmqvist ja Einar Sjöström. Rakennus toimi Amoksen elinaikana hänen liiketoimiensa päämajana ja hänen yksityisenä kotinaan. Kun liike- ja konttoritilat sijaitsivat rakennuksen alemmissa kerroksissa, oli ylemmät tasanteet omistettu omistajansa yksityiselämälle. Nyt rakennus on taas pitkälti toimistokäytössä, mutta Amoksen henki ja muisto jatkavat eloaan vuonna 2023 avatussa Amos Andersons Hemissä. 

Tutustu rakennuksen historiaan

Taidemuseo
1961–2017

Amoksen kuoleman jälkeen rakennus muutettiin testamentin määräyksen mukaan hänen nimeään kantavaksi museoksi, joka myös sisälsi muutamia saleja entisen omistajansa kodista. Amos Andersonin taidemuseo oli toiminnassa vuosina 1965-2017 ja uusi museo Amos Rex avattiin vuotta myöhemmin 2018. 

Lue lisää taidemuseon historiasta

Interiöörit

Kodista säilytettiin koskemattomina kappeli, salonki ja työhuone, joista tuli osa vuonna 1965 avattua Amos Andersonin taidemuseota. Muut tilat riisuttiin pelkistettyyn 1960-luvun museoasuun. Amos Andersons Hemiin kuuluu edellä mainittujen tilojen lisäksi alkuperäiseen tyyliin palautetut pylvässali ja ruokasali rakennuksen viidennessä kerroksessa. Kodin huonekalut ja esineet ovat vastikään konservoituja ja kodin alkuperäistä sisustusta.  

Astu sisään